De bitcoin stapelt record op record. Zo steeg de koers van de virtuele munt in 2017 met zo’n 650 procent. Beursexperts wijzen op een enorme zeepbel die op knappen staat. Volgens Goldman Sachs is het plafond nog niet in zicht: de koers schiet deze maand door de 8.000 dollargrens heen.

Koersrally bitcoin

Op 1 januari dit jaar stond de koers van cryptomunt bitcoin op 961 dollar. Op moment van schrijven staat de koers op circa 7.200 dollar, circa 6.200 euro. Dit komt neer op een absolute stijging van ruim 6.200 dollar dit jaar en een relatieve groei van 646 procent.

De koers van de bitcoin is erg bewegelijk, waarbij elke correctie vooralsnog gevolgd wordt door hogere toppen. Vraag voor velen is wanneer de crash komt.

Zeepbel bitcoin

Experts wijzen op sterke tekenen van een “bubbel”. Ze maken een vergelijking met de zeepbel in de Amerikaanse hypothekenmarkt die in 2008 tot een financiële en economische crisis leidde.

Onderstaande grafiek van vermogensadviseur de Bespoke Investment Group maakt duidelijk: het koersverloop van de bitcoin is een stuk agressiever dan eerdere beurshypes rond internet – en vastgoedbedrijven. Die hypes leidden uiteindelijk tot de dotcomcrash en de crisis op de (Amerikaanse) huizenmarkt. 

Tom Lee, medeoprichter van marktvorser Fundstrat en één van de eerste Wall Street-prominenten die de bitcoin een koopadvies meegaf, zegt nu: "Op de korte termijn ben ik zeer voorzichtig."

Fundstrat voorspelde dat de waarde eind dit jaar rond de 6.000 dollar zou liggen. Die grens is afgelopen maand al beslecht. Hij wijst wel op een groot verschil: een crash van de bitcoin heeft minder impact op de economie dan de hypotheekcrisis uit 2008.

8.000 dollargrens

Waarom is de koers zo enorm gestegen? Allereerst stappen steeds meer institutionele beleggers in de bitcoin. Zo biedt derivatenhandelaar CME Group, vanaf dit kwartaal bitcoin futures aan. Beleggers kunnen daarmee speculeren op toekomstige koersstijgingen of - dalingen, zonder een bitcoin hoeven te bezitten.

Goldman Sachs denkt dat een crash deze maand nog niet aan de orde is. De zakenbank stuurde zondag een memo naar haar klanten met daarin de mededeling dat de koers deze maand nog door de 8.000 dollargrens heen schiet.

Het is onbekend hoeveel Goldman zelf in de munt heeft geïnvesteerd, maar CEO Lloyd Blankfein liet eerder deze maand weten de digitale munt met zeer veel interesse te volgen.

Aanstaande splitsing bitcoinnetwerk

Beleggers  anticiperen ook op de aanstaande aanpassing van de bitcoinblockchain. Dat is het digitale logboek waarmee alle transacties met bitcoin worden vastgelegd. Het logboek wordt decentraal beheerd door duizenden computers over de hele wereld, maar onder bitcoinontwikkelaars heerst grote verdeeldheid over de technische opzet van het netwerk. Daarbij gaat het vooral om de snelheid waarmee transacties verwerkt kunnen worden.

Rond 16 november komt er een nieuwe aanpassing van het bitcoinnetwerk, de SegWit2x "hard fork" - dit wil zeggen: een deel van de bitcoinontwikkelaars gaat mee met een andere technische opzet en een deel niet. Die splitsing leidt tot een 'nieuwe' bitcoinmunt, die waarschijnlijk de afkorting BTX meekrijgt. Eerdere splitsingen hebben geleid tot de nieuwe munten Bitcoin Cash en Bitcoin Gold.

Gratis geld

Beleggers krijgen een extraatje: stel dat je 100 bitcoins bezit, dan krijg je na de splitsing ook 100 BTX bijgeschreven in je wallet of exchange. Voorwaarde is  wel dat je handelsplatform of walletprovider de "fork" ondersteunt.

Het is dit gratis geld dat de koers opstuwt en leidt tot nieuwe speculatie, aldus blockchainexpert Trevor Koverko, CEO van Polymath. "Speculeren op 'gratis' geld drijft de prijs op. De slimme beleggers profiteren van deze rally, maar stappen op tijd uit."

De vraag is alleen: wanneer spat de zeepbel uiteen? Dat weet vooralsnog niemand nog.